Thursday, December 31, 2009

2010

"Kurang lagi 24 jam nak masuk 2010... huhuhu"
Oscar El-Capito signing out!



Saturday, December 12, 2009

KLIB 2009 - My debut idea for 2010 Kraftangan Showcase.... insyaallah...

Assalam,

Bermula dari semalam (11.12.09), sampai esok (13.12.09)- KLIB 09 sedang berlangsung di KLCC Convention Center. Aku, seperti biasa menjadi pegawai yang bertanggungjawab dlm memberi idea & merekabentuk booth Kraftangan Malaysia utk Kuala Lumpur International Batik 2009 (KLIB 09)-tapi sebenarnya akulah juga yg buat dari A-Z utk booth ni.


For record, inilah 2nd special custom booth yang aku design selepas MICCOS 07 di PWTC - masa menjadi lecturer di LimKokWing University dulu. Apa yang buat aku rasa puas kali ini- approach yang dah lama aku cuba kenalkan pada pameran Kraftangan dari awal aku kerja lagi tapi tak kesampaian... kali ni, agak berjaya.

Sampailah hari ni, aku agak berpuas hati dgn apa yang aku cuba sampaikan dalam design booth Kraftangan kali ni... walaupun ada 2-3 bende yang terpaksa aku adjust last minit, 75% dari apa yang aku design dah jadi realiti.

Untuk KLIB 09, tiada segmen bagi Home Furnishing... itu yang dibrief pada aku dari awal lagi..... so, utk cater sejumlah mannequin yang pasti banyak digunakan- aku guna konsep runway catwalk ajelah.... idea ini sepatutnya aku guna untuk Temasya Busana Muslim 09. Tapi oleh kerana program itu dibatalkan, aku gunakan konsep tu untuk KLIB..


Blok batik berkarat yang banyak aku jumpa di Terengganu tempoh hari, aku jadikan tema ambience booth... pada asalnya memang aku mahukan mock-up oversize blok batik untuk jadi partition sekeliling booth. Tapi sebabkan time + cost constraint, terpaksalah aku gunakan mesh-vinyl untuk dapatkan effect cut-out yg ada pada blok batik asal... Warna hitam & putih pulak jadi base color untuk highlightkan lagi kain2 batik datang berwarna warni... Sebenarnya warna hitam adalah warna taboo Kraftangan. Bagi mereka hitam itu mati, tak ceria, muram.... tapi bagi aku hitam tu elegant + sincere...

Akhirnya, dapat juga aku cuba tunjukkan apa yang aku sebenarnya nak buat untuk Kraftangan sejak aku masuk setahun yang lalu... alhamdulillah. Cantik atau tak, itu subjektif pada mata memandang... tapi bagi aku, aku dah cover banyak aspek untuk jadikan booth pameran Kraftangan kali ni boleh dikatakan lain dari yang biasa.... So, KLIB 09 akan jadi benchmark untuk kerja-kerja aku sepanjang tahun 2010.... insyaallah.

p/s: pengarah aku berpuas hati dgn pameran KLIB09... sempat dia mention pameran kali ni lain dari yang biasa kraftangan buat.... alhamdulillah skali lagi...

Oscar El-Capito signing out!

Sunday, November 29, 2009

Trust & Responsibility... OSCAR VALKYRIE BLOG

assalam....

Last skali aku post 8 August lepas.... last post dari isteri aku pula 19 August...., takut aku seperti dah tak konsisten untuk sentiasa update blog kami ni. Tapi kelmarin (27.11.09), satu lagi tanggungjawab baru aku muncul.... OSCAR VALKYRIE Blog rasmi yang aku sendiri buat utk team.



Oleh itu, aku open account blog tu untuk semua budak2 OSCAR yang rasa ada sumthing mereka mampu contribute.... walaupun sebelum ini dah ada group page dlm Facebook:- All New Oscar Walk├╝re (Valkyrie) Paintball Team, blog kali ni nampak lebih serius dalam represent image team. Aku harap budak2 ni gunakan blog tu sebaiknya. 

Tak seperti 'seseorang' yang aku mula percaya untuk lepaskan group page Facebook Legio-X sebelum ni. Akhir skali, bila 'orang itu' mula rasa kami (budak-budak OSCAR) ganggu group page yang dikata miliknya- dia terus delete semua info & wall post yang ada... then dia terus hilangkan diri.... Apa punyer orglah, cukup menyesal aku serahkan group page tu padanya... Nasib baiklah aku creator group tu. Klau tak, mesti aku pun kene tendang sekali....!! 

Sekarang tinggallah group page yang dulu nya penuh dengan memoir kejayaan, kosong xde apa2- walaupun list guest.....

Tapi buat masa ni, aku masih percaya pada budak OSCAR yang lain untuk jaga legacy baru Valkyrie dari awal penubuhannya.... moga niat aku kali ni tak diambil kesempatan lagi.... Amin.

Oscar El-Capito signing out!



Wednesday, August 19, 2009

Tersepit.....

Sudah seminggu aku di kuarantin di rumah....bosan yg teramat,sepanjang cutiku..aku perlu berpeluh pada belah petang sbb suhu badanku akan naik mendadak jadi aku perlu berpeluh supaya kurangkan lagi demamku. Aku tak layankan sangat demam ni, aku buat kerja rumah seperti biasa..vaccum rumah,masak mkn mlm..cuma masa tidur ku terlalu panjang..mana taknyer lepas jer mkn ubat terlelap..kuatnyer ubat mengantok dalam ubat batok.Hari Jumaat demamku semakin surut..mcm mana pun aku perlu sihat sabtu dan ahad...meneruskan perjuangan...mungkinkah perjuangan kali ini yg terakhir bagi ku tahun ini atau tahun depan.

Tapi sepanjang cutiku...setiap hari aku memikirkan benda yang sama..berulang2..walaupun mukaku yg comel ni xmenunjukkan apa2 kesan..tapi hakikatnya..akula org paling tersepit dengan keadaan..Perjuangan paintball yng aku perlu teruskan sehingga hujung nyawaku..mungkinkah apa yg dirancang akan berjaya..bagaimana dengan aku...aku masih perlukan team..mungkinkah ada pertelingkahan lepas ni?bagaimana dengan aku..suamiku beri pilihan...tapi pilihan tidak menunjukkn apa2 nisbah untuk kedua2 jawapan...aduh...tersepit...tunggu saja la.keputusan kapten..baru ada langkah seterusnya...

Saturday, August 8, 2009

Aku yang terkandas di KK..

Sekarang 9:00 malam waktu Sabah.

Aku di airport ni dari pukul 11:00 pagi lagi... tak sabar-sabar menunggu flight 10:40 mlm ku sedangkan yang sepatutnya 12:15 tghari tadi aku dah pun terbang ke KL untuk terus ke pangkuan isteriku yang pastinya kerinduan...

Bergegas ke airport pada awalnyer tertipu dengan timing flight (ku sangkakan 12:50 rupanyer 12:15)... rupa2nya airport lebih awal lagi menipu aku. Sampai-sampai saja di kaunter, ada org menyapa ku; "kamu ke KL ka? flight delay, malam mungkin baru kamu balik..."

Aku fikirkan dia berlawak, bila di lihat screen plasma, tulisan DELAY merah berkelip-kelip di semua flight dari Taiwan & Seoul... alamak! ETD 22:40.. aduh!!


Apa pilihan yang aku ada?
1) Tunggu saja flight 10:40 malam sambil termangu2 di kerusi panjang.
2) Berebut seat untuk next flight ke KL dengan ratusan org lain yang juga bernasib malang.
3) Tinggalkan saja airport ini menuju ke bandar, pukul 8 malam barulah check-in semula.

Semangat mahu pulang buatkan aku yakin dengan pilihan aku, aku kunci pilihan aku!!- No 2. Aku pun bergegas ke kaunter untuk pastikan nama ku & Mahadir diletakkan dalam waiting list yang ada. Nampak seperti nama ku pasti akan berada jauh ke bawah... tapi apa salah mencuba. Lebih-lebih lagi delegasi boss2 aku dah berjaya check-in untuk flight 3:30 ptg (boss2 ini juga sepatutnya balik 12:15 tghari tadi). Ternampak juga Irma Hasmie juga beratur untuk mendaftarkan namanya.. Irma Hasmie?!! mungkin kami akan naik flight yg sama... hahahaha.. (abislah ko nabil).

Voucher lunch yg diberikan, aku gunakan di McD... sampai tertidur2 dibuatnya menunggu pukul 3:30 ni. Manatau nama ku di panggil... Masih ada 5 flight ke KL sebelum flight ku pukul 10:40 nanti. MH2709-3:30 ptg, MH2609-4:10 ptg, MH065-4:15 ptg, MH2617-5:30 ptg & MH2631-7:30 mlm. Pasti ada satu yang sangkut untuk aku pulang lebih awal....

Tunggu punya tunggu..
MH2709 - namaku tak dipanggil
MH2609 - flight penuh
MH065 - flight penuh juga

hahaha... aku sebenarnya dah letakkan Irma sebagai penanda... selagi dia tak dipanggil maknanya nama aku pun masih jauh lagi. Nampak dia kusyuk bermain PSP dari tadi lagi.... mundar-mandir dia. mana tau namanya akan dipanggil...

MH2617 - nama Irma dipanggil... (alamak, melepas aku!) dan nama 2 org lagi...

Hanya tinggal MH2631 lagi... Aku pun menyuruh Mahadir recce kaunter kalau-kalau ada spot untuk kami berdua. Hati masih berbunga-bunga untuk balik lebih awal dari masa yang sepatutnya.

MH2631 - "Farid.. Faridzul.. En Faridzulatras", aku terus bergegas ke kaunter... yahooo!!. akhirnya.!! "En Faridzul ke?, kami masih ada 1 seat kosong lagi", kata pegawai kaunter tu. "1 saja?, saya datang dengan sorang lagi... kalau 1 saja saya ambik flight yang asal lah.." kata ku dengan sedikit kecewa. "Kalau encik mau flight asal... sekarang dah boleh check-in, ok seterusnya.... En MahadirMansor", kata pegawai kaunter tu.

"Mahadir, ada 1 seat saja lah... alang-alang ko mintak lah skali voucher dinner kita" kata ku pada Mahadir yang berlari bila namanya dipanggil.

Sedar atau tidak, pilihan pertama tadi sudah menjadi package dalam pilihan kedua yang aku telah pilih... rupanyer aku dah kunci dua-dua pilihan. cit!!

Lalu aku pun check-in dan terus menuju ke Restaurant Asian Delight untuk menuntut makan malam ku... nasi ayam hainan menjadi hidangan terakhir aku sebelum berangkat masuk ke dalam departure hall... Alahai outstation kali ni....!! LETIH aku!

Oscar El-Capito signing out!

OSCAR ; Battle of NPL 4rd Leg

Sejak Oscar mula-mula involve dalam tourney speedball sampailah ke tourney ke 23 ni, inilah kali pertama aku tak dapat langsung beraksi. Kalau dulu hanya 2-3 game yang aku kene skip, tapi kali ni sepanjang prelim round aku terpaksa lupakan. Berita Oscar tak layak pergi 2nd round buatkan aku malas untuk ke Melaka, tapi isteri ku dan Hastatinya layak untuk ke 2nd round... lalau aku pun mulakan perjalanan dari tempat kursus ku di Genting terus ke Melaka... pukul 5 pagi aku tiba di Melaka. Jadi teori aku selama ini nampaknya terbukti betul.... ulasan kali ini lebih pada collective report dari teammate Oscar dan sedikit pemerhatian sepanjang berada di players paddock menunggu Hastati beraksi. Inilah sedikit review tourney 4rd leg yang lepas-->



OSCAR; Battle of NPL 4rd Leg - 1-2 Ogos
Oscar Tourney No : 23
OLX Roster: Heza, Zul Anas, Aznan, Kheyrol & Azahari (KL Lockdown)

Sabtu 1 OGOS 2009

Tempat : Dataran Pahlawan Melaka Megamall, Banda Hilir, Bandaraya Melaka.
Masa : Div 2 (8:00am - 1:00pm)
Cuaca : Hujan lebat & mendung.
Keadaan paddock Oscar : Redup & selesa (NPL's best player paddock)
Keadaan padang : Astroturf - Lecah & becak (selepas hujan lebat)

OLX tidak layak untuk ke Quater Final...... Choi!

Ahad 2 OGOS 2009

OLX sudah pun pulang ke KL!!!

Oscar El-Capito signing out!

Friday, August 7, 2009

Kesian ISTERI ku....

Aku pun tersentap jugak bila selain dari isteri ku slalu berkata2... Kak Tia (akak international unit tekstil) pun bertanya "tak tensen ke nina kene asyik kene tinggal sorang2 jer??".... ape aku nak carik alasan utk jawap soklan kak tia nih....

"saya pun xbleh nak kata pe kak tia... rancang hujung minggu pun, tup tup! ada gak event nak kene cover sampai weekend...." --> jawapan paling seswei aku beri sampai anggukkan kak tia menyatakan kesetujuannya.... tapi klu soalan ini datang dari isteri aku sendiri... aku akan diam jer... tak dapat aku bagi jawapan yang konkrit... menjawab seakan memberi alasan untuk mengiakan bende yang aku sendiri tak suka...

Aku pun xberani janji apa aku boleh buat setiap minggu dengan isteri ku bila bende2 macam ni memang dah jadi budaya ofis aku... aku seperti span yang akan menyerap semua kekelangkabutan program orang lain... kebanyakan program jika dirancang dari awal, penglibatan aku boleh dikurangkan... tapi dah jadi keje unit aku yang sentiasa berkeje tidak mengikut kerja hakikinya... so aku turutkanlah... apa akan jadi klu isteri ku sendiri se-opis dengan ku??...

Kepada isteri ku... teruslh percaya benda2 ni xkan buat hidup kita makin susah... learn to live wit it, and i will try my best to satisfy our time together...

Alwayz love you where ever i be...

Oscar El-Capito signing out!




Tuesday, August 4, 2009

Suamiku outstation....


Sepeninggalan suami ku ker outstation... seperti sudah lali bagi ku untuk keseorangan d rumah... macam biasa rutin hujung minggu kemas rumah sorg2.. basuh baju...nasib ada c kuning kecik time nak vacum umah jer die ikot...d kaki2ku... comel. Dah selesai sumer keje rumah aku ker karaoke ngn kak diana ngn zali melalak namanya bukan menyanyi tapi time tgh2 karoake mammy call katanya daddy sakit darah tinggi..kitorg pun siap2 sumer terus aku bawak zali temankan aku g umah mamy..sampai kat umh mamy daddy dah ok dah..rupernyer darah tinggi daddy naik mendadak mane taknyer..makan kambing.... daddy... daddy....



Kire2 sejam kat umah daddy...kitorg pun balik rumah.aku xder mood nk blik awal bosan giler sorg2..so aku g colour rambut..kat blok belakang umah sakura studio... kaler rambut dark bronze.... harga rm149..





Selang 2 hari suamiku tinggalkan aku lg ker kursus kat genting, kali ni aku beli contact lense plk colour brown..hehe..aku dah jadi nina lain dah...


Selang 2 hari lagi suamiku akan tinggalkan aku lagi ker sabah...promosi kraf..kat One Borneo. Kali ni aku xtau nk ubah aper lagi, sekarang tinggal tunggu zali kurus sikit kitorg boleh hantar gmbr kat maner2 agensi iklan..cuba nasib.

Tuesday, July 28, 2009

Mimpi Ular....

Semalam aku bermimpikan ular hijau...tp ular tu xder reaksi aper2...sehingga aku tejaga kul 4am aku terus keluarkan kaki ku dari selimut..takot..



kata orang tua2,klu kena patuk dengn ular..maksudnyer kene risik..tapi kalau yg sudah berumah tangga maksudnyer baby is on da way...



Tapi ada gak yang cakap akan ada masalah besar yang datang...Aper2 pun dalam islam mimpi sumer adalah mainan syaitan semasa tidur..Ya ALLAH...aku mohon padaMu..Kau jauhkan la malapetaka itu dari aku dan suamiku dan keluarga kami...amin

---------------------------------------------------





DLX LUXE - from my finger tips review

Mungkin agak terlewat untuk memberi review atau komen kerana pasti ribuan review lain telah pun di tulis tentang marker ini. Tetapi aku telah berjanji untuk menulis review aku sendiri tentang marker yang menjadi kontroversi (di dalam team OLX sendiri) setiap kali aku meminjamnya untuk dibawa ke tournament (baru 2 kali je pun).... akhirnya, ada juga sedikit masa sebelum NPL 09 4th leg di Melaka nanti untuk aku beri sedikit komen tentang marker hebat ini - DLX LUXE


Pertama kalinya pasti aku tujukan ribuan terima kasih kepada tuan punya marker - Mr Jon dari Team Nightmare. Dia telah dengan rela hatinya meng'offer' isteri aku untuk gunakan LUXEnya semasa ISSC'09 di Petaling Jaya tempoh hari. Tetapi akhir sekali, hanya aku yang menggunakan marker itu sehingga Project Legio-X Wonderpet berjaya mendapat tempat ke-4.

NPL 09 3rd Leg, sekali lagi marker ini beraksi bersama OLX dan sekali lagi OLX hanya berjaya mendapat tempat ke-4 (bukan salah marker ini kerna keputusan podium yg sama).

sebelum aku memberi review aku sendiri tentang marker ini, aku perlu jelaskan sedikit sebanyak tentang marker LUXE yg aku gunakan untuk review ini.

DLX Technology LUXE


Marker : DLX LUXE Limited Edition Purple Splash (hanya ada 2 di Malaysia)
Pemilik : Mr Tan Jon Yeong dari Team Nightmare
Tahun milik : awal 2009
Digunakan dlm OLX : 2 kali (ISSC '09 & NPL 3rd Leg Kuantan)

Pengenalan aku pada LUXE :
Berani aku katakan yang aku sangat cerewet dalam memilih apa saja lebih-lebih lagi untuk kegunaan aku. Awal-awal aku sudah terpengaruh dengan rekabentuk dan ciri-ciri unik yang ada pada marker LUXE. Kev-O dari Team Nightmare pernah mempertunjukkan kehebatan marker ini ketika menjadi pemian jemputan OLX pada Malaysian Super 7 '08 (juga mendapat tepat ke-4 keseluruhan?!!...).

Oleh sebab itu, setiap kali ada orang cuba memberi komen tentang marker-marker lain, aku akan pasti membandingkannya dengan LUXE. Aku sendiri sentiasa membaca review-review tentang LUXE supaya setiap kali mereka-mereka membandingkan marker-marker ini, aku tahu LUXE sentiasa lebih advance.

Sampai satu ketika di mana pengaruh ANGEL sudah mulai masuk ke dalam kem Legio-X, aku antara yang masih mengatakan LUXE masih bagus dari marker ANGEL (hampir semua team-mate OLX menyokong ANGEL). Harapan yang aku letakkan pada LUXE sangat tinggi walaupun aku belum pernah menggunakan marker itu walau sekali.

Sehinggalah ada yang katakan pada aku "kenapa kau menangkan marker yang kau sendiri tak pernah tembak??". Bermula dari situ aku cuba cari peluang untuk buktikan apa yang aku tegakkan selama ini benar. Takut juga jadi sebaliknya. Akhirnya, ISSC'09 telah memakbulkan permintaan aku selama ini.

..to be continue....




Photo source:-
Desmond Foo Collection http://www.residentevilchef.com
XtionPaintball Forum http://www.xtionpaintball.com/forum

Monday, June 29, 2009

OSCAR ; Battle of NPL 3rd Leg

Seminggu selepas menang MPOC 4th leg, Oscar sekali lagi menyertai satu paintball tourney 'wajib' - My-NPL 09 3rd round di Padang Taman Gelora Kuantan, Pahang. Apa yang aku maksudkan dengan 'wajib' adalah sudah menjadi tradisi Oscar untuk menyertai tourney My-NPL dari awal wujudnya team ini. Pusingan ke-empat kali ni berlangsung serentak dengan Ekso Memperkasa Belia 2009 di venue yang sama. Inilah review tourney yang lepas-->



OSCAR; Battle of NPL 3rd Leg - 20-21 Jun
Oscar Tourney No : 22
OLX Roster: Farid Atras (el-Capito), Heza, Zikry, Zul Anas, Aznan, Faxso, Shameen

Sabtu 20 JUN 2009

Tempat : Padang Taman Gelora, Kuantan, Pahang Darul Makmur.
Masa : Div 2 (8:00am - 1:00pm)
Cuaca : Redup & Mendung.
Keadaan paddock Oscar : Redup & Lembab (sebelah sarang kerengga)
Keadaan padang : Lecah & becak

Jumlah perlawanan : 8 (menang 6, kalah 2)

Preliminaries Round (8 games)
1. OLX vs Sunshiro (0-1)
2. OLX vs ME Lemon Ruski (1-0)
3. OLX vs Sinar X FM (1-0)
4. OLX vs Warrior (0-1)
5. OLX vs Johor Pirate (1-0)
6. OLX vs Rainforest 7 Tigers (1-0)
7. OLX vs The Fraternity (1-0)
8. OLX vs Outrecs (1-0)

Ulasan Perlawanan: Start dari 1st game dalam preliminary round sampailah ke 3rd - 4th place game, aku memang xberapa puashati... padang yg teruk, marker down, bad call, player tent penuh kerengga, xdpt hold game,etc etc....

1st day prelim game, OLX terpaksa berhempas pulas utk dapatkan top ranking... obviously untuk mengelakkan dari berjumpa team-team handalan dalam knock-out round. Losing to Sunshiro give a big blow to OLX's strategy. Even manage to cover 50 in early 2 minute, OLX's 1-for-1 call had changed d whole situation.. Keluar padang dengan rasa tak puashati lebih-lebih lagi game seterusnya -OLX vs ME Lemon Ruski.

ISSC 09 semi-final tempoh hari dah membuktikan ME Lemon Ruski punyai strategi bertahan yang menyakitkan. Punyai pemain yang boleh dikatakan senior, strategi bertahan ini boleh counter strategi OLX yang sentiasa bergerak agresif ke depan mencari peluang. Hhhmm... OLX masuk ke padang dengan line-up biasanya dan kemudiannyaa MENANG!... kami keluar padang dan senyum.. Game-game selepas itu OLX dah mula serasi dengan posisi bunker-bunker - mula rasakan seperti main di padang Xtionpaintball...

Selepas 8 game, posisi No 3 dah memastikan OLX berjumpa CMX keesokkan harinya- team wajib jumpa setiap pusingan. Alhamdulilah, OLX masih punya reputasi baik dalam setiap perlawanan berjumpa CMX.

Ranking terakhir : No 3 / 12


Ahad 21 JUN 2009

Tempat : Padang Taman Gelora, Kuantan, Pahang Darul Makmur.
Masa : Div 2 (8:00am - 5:00pm)
Cuaca : Redup & Panas.
Keadaan paddock Oscar : Lembab.
Keadaan padang : masih lecah dan becak

Jumlah perlawanan : 8 (menang 3, kalah 4, seri 1)

Knock-out Round

Quaterfinal Elite 8

1. OLX vs CMX - (2-0)

Semi Final
4. OLX vs Nomercy - (0-2)

3rd & 4th Positon
5. OLX vs Warrior - (1-1-2)

Ranking terakhir : Tempat ke-4
Ulasan Perlawanan: Menang pada CMX dalam straight game bertukar kalah kepada Nomercy dalam straight game juga. Aku memang sentiasa kagum dengan strategi & pemain Nomercy, tak mudah untuk tewaskan mereka dengan hanya taktik bertahan. Oleh sebab itu, OLX bermain dengan strategi biasanya dengan harapan berjaya take-down 1-2 opponent dalam 1 minit pertama... malangnya semua tak menjadi. Warrior yang tewas pada Johor Pirate dalam game 1 on 1 terus menjadi lawan seterusnya.

Tetapi lawan kali ini taklah sesenang yang disangka, Menang dalam game pertama, seri pada game kedua, dan kalah pada game ketiga buatkan aku keletihan dan tidak dapat take part dalam 1-on-1 game... Bermula dengan 2 minit Nan yang tak ada keputusan, Jaja pula tewas kepada 2nd choice player yang juga dah kalahkan aku di NPL 2nd Round tempoh hari- Hafizil. Dilihat dari stategi, Hafizil memang berjaya perangkap Jaja untuk fight di area bunker yang dia lebih familiar... right-back bunker dan jaja tewas. Kali kedua OLX tewas pada Warrior dalam penentuan 1-on-1... pada player yg sama, dan strategi yang sama... mengecewakan.

Pertama kali OLX tak berjaya bergambar di atas podium, hanya medal 3rd runner-up saja yang boleh dibanggakan, yg lain??... teringat pula chat-chat dengan salah seorang marshall semasa 3rd game vs Warrior, "Menang skali, seri skali... klu kali ni seri korang menanglah.."



Oscar El-Capito signing out!




Photo source:- Desmond Foo Collection http://www.residentevilchef.com

Friday, June 19, 2009

OSCAR ; Battle of MPOC 4th Leg

Aku rasa, perlu jugak aku buat review untuk setiap perlawanan OLX di setiap tourney yg kami telah masuk... klu pun ia seperti menghebahkan strategi atau taktik OLX.... sedikit sebanyak ini bolehlah dikira sebagai dokumentasi tidak rasmi kepada setiap perlawanan yang OLX hadapi sepanjang sesebuah tourney... utk pertama kalinyer, aku akan review sedikit sebanyak perlawanan minggu lepas-->
OSCAR; Battle of MPOC 4th Leg - 13-14 Jun

Oscar Tourney No : 21
OLX Roster: Farid Atras (el-Capito), Heza, Zikry, Zul Anas, Aznan, Juan, Nashrina

Sabtu 13 JUN 2009

Tempat : Xtionpaintball Extreme Park.
Masa : Div 3 (8:00am - 4:00pm)
Cuaca : Panas, mendung, sedikit hujan pada selepas habis game.
Keadaan paddock Oscar : Lecah (kami saje yg lecah, paddock team lain agak kering).
Keadaan padang : Lecah di sebelah starting gate Away.

Jumlah perlawanan : 10 (menang 7, kalah 3)

Preliminaries Round (10 games)
1. OLX vs Zerofreak (1-0)
2. OLX vs Urban X (1-0)
3. OLX vs Dark Angels (1-0)
4. OLX vs PPS Syndrome (0-1)
5. OLX vs Rimber Crusher (1-0)
6. OLX vs Damnation (1-0)
7. OLX vs Eastsiderzz (1-0)
8. OLX vs Bellicose (1-0)
9. OLX vs Red Seven (0-1)
10. OLX vs Ghost Destructor (0-1)

Ulasan Perlawanan : Dalam prelim round kali ni, hampir kesemua team pernah bertembung dgn OLX dan kebanyakannya telah berpihak pada OLX... tetapi kalah pada PPS Syndrome buatkan OLX sedar 'a glich in covering enemy spot' akan mengubah situasi perlawanan- tak sampai 2 minit pun, PPS dah dapat cover 1/2 padang dan satu persatu pemain OLX terkeluar... PPS Syndrome menang. Tetapi menang dalam debut match dengan Team Rimba Crusher sedikit sebanyak menaikkan balik semangat pemain OLX....

Selepas dapat sikit 'boost morale' kalahkan Eastsiderzz, OLX terpaksa bermain dgn 4 markers sahaja bila bertemu Bellicose. Walaupun kelebihan nampak kepada Bellicose, tetapi OLX tetap tenang mengalahkan Bellicose. (antara perlawanan yang sentiasa akan buat aku kagum dgn strategi OLX....)

Sepanjang prelim, Team Red Seven jika dilihat dari prestasi mereka agak mengejutkan- fire power + positioning mereka kali ini cukup cantik... bila tragedi marker (Angel A1 leaking) yang sama berulang dlm perlawanan dgn Red Seven, mereka menggunakan semua peluang yang ada untuk menyapu bersih OLX dalam masa lebih kurang 3 minit. Rasanya jika ada kelima-lima marker pun, perlawanan kali ini tidak akan semudah yang OLX sangkakan--> Team Red Seven dance in thier rythm well that day...
Team Ghost Destructor, satu lagi team yang main dengan baik sepanjang 1st day ini. Selepas mereka dapat mengalahkan Bellicose, pasti perlawanan dengan OLX akan menjadi sengit. Strategi Ghost yang agak seimbang juga pasti akan buatkan perlawanan agak panjang. Tepatlah seperti yang dijangka, dengan hanya tinggal 1 pemain Ghost berjaya mengalahkan OLX. inilah kekalahan untuk kali kedua berturut-turut hari itu...

Ranking terakhir : No 3 / 12


Ahad 14 JUN 2009

Tempat : Xtionpaintball Extreme Park.
Masa : Div 3 (11:00am - 6:00pm)
Cuaca : Redup.
Keadaan paddock Oscar : Makin lecah (effect hujan smlm).
Keadaan padang : masih lecah di sebelah starting gate Away.

Jumlah perlawanan : 8 (menang 7, kalah 1)

2nd Round Group B (OLX, PPS Syndrome, Urban X, Red Seven)
1. OLX vs PPS Syndrome - (1-0)
2. OLX vs Red Seven - (1-0)
3. OLX vs Urban X - (1-0)

Semi Final
4. OLX vs Ghost Destructor - (2-1)

Final
5. OLX vs Red Seven - (2-0)

Ulasan Perlawanan : 2nd Round, OLX diletakkan dlm kumpulan 1 bersama Red Seven, PPS Syndrome & Urban X. 2 team dari group ni pernah mengalahkan OLX dalam prelim round semalam... tapi 'lighting wont struck twice' sebab kali ni OLX is the lighting that struck triple times.. hehehe. OLX berjaya tewaskan ketiga-tiga team dalam kumpulan 1 dan berjaya di ranking pertamanya.

Semi final menemukan semula OLX dengan Ghost Destructor. Perlawanan pertama dimenangi OLX tetapi di balas semula dengan kekalahan pada perlawanan kedua... Perlawanan ketiga seperti mengulangi tragedi marker semalam- cuma kali ini dari Ghost. Syukri Ali masuk ke padang tanpa marker & harness, tanpa mensia-siakan peluang OLX menewaskan Ghost utk ke Final kali keduanya.

Final juga seperti dejavu.... buat kali ketiga dlm tourney ini, OLX bertemu Red Seven. Tidak memandang rendah mereka kerana untuk sampai ke Final, mereka sudah buktikan yang mereka bukan lawan yang mudah. Lagi-lagi bila OLX sendiri pernah merasa fire-power mereka dlm prelim round semalam.

Alhamdulillah, strategi OLX menjadi untuk kedua-dua perlawanan tanpa perlu ada perlawanan ketiga. Pergerakan bunker-to-bunker OLX berjalan lancar... Marker pun tak beri sebarang masalah... Walaupun Juan terkeluar semasa breakout, OLX bermain dengan aggressif sekali....

Akhirnya OLX pergi ke podium teratas MPOC untuk kali keduanya...

Ranking terakhir : Juara




Oscar El-Capito signing out!




Photo source:- Desmond Foo Collection http://www.residentevilchef.com

Monday, June 15, 2009

Another winning streak....


a winning streak.... both!



14 JUNE 2009 - Yesterday, i can consider myself scoring a winning streak in my life, 2 things happen simultaneously….

First was my 3rd pre-anniversary month… and secondly, Oscar’s 2nd times Champ in MPOC 4th leg (Oscar’s 4th podium finish in MPOC). Both event will gonna effect my mood for the next few month… TQ to my lovely wife for all d understanding & patient she show to me… and to Oscar Comrade (including also my wife laaa), Nil Satis Nisi Optimum (Only The Best Is Good Enough)..

Next week will be another story in the making…. Are we (Oscar) gonna retain our NPL’s podium result….?? Last MPOC's leg had boosted our spirit. So let show them all what we are made of…!!

Shoot shoot shoot Kill kill kill Win win win!!!


Oscar El-Capito signing out!



Friday, May 29, 2009

Posting pertama..... Apekah itu Designer.

(Tatkala aku sedang menaip nih... aku sedang memasang telinga pada perbalahan jiran sebelah yang berbincang bagaimana nak tambah 'sumthing' pada satu produk ni...)

Otak aku yg bergelora nih, memanglah akan bertalu-talu menyoal diri sendiri.... "apa gunanyer designer bila design kita boleh diubah sesuka hati mengikut selera org lain....", sedangkan yang design yang diminta ubah bukannya proto-type... tp finish product. bg aku Finish product disini bermakna sesuatu yg dikeluarkan utk tujuan mass production.

Dan kerap kali pereka2 ini akan mengikut saja apa yang diminta... apa yang diubah. mereka ikut saja....

Situasi ini dah menjadi habit di tempat aku...

Pelik klu difikirkan yang pereka2 ini bukan calang-calang org... jika dilihat zahirnya mereka yg terbaik dalam bidang masing2.... sepatut mereka pertahankan apa yg mereka lahirkan...

Tapi bila tengok mereka menurut sahaja apa yg diminta; mulalah aku bertanya2 lagi "adakah mereka designer atau mereka supplier? supply saja apa yg diminta..., lupakan saja tentang tidak tidur 3 hari utk mencari idea, tapi yg penting penuhi kehendak mereka...." "relakan org lain mengarahkan ideanya diserap masuk kedalam hasil kerja mereka, sesuka hati...??" "atau pun memang sebenarnya mereka xtau apa yg mereka design...??"

bagaimana yang dikatakan designer bermaruah??... maruah pada ideakah? or maruah pada hasil kerjanya?.... jika aku bertanya siapakah dia designer... nampak seperti seseorg yang asyik mencari salah org lain, tanpa menyedari aku pun tergolong dlm entiti yang sama.... baik aku mula persoalkan apekah itu designer....


wassalam....

"Everyone designs who devises courses of action aimed at changing existing situations into preferred ones....."
Herbert Alexander Simon



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...